دنیای تکنولوژی آنقدر زندگی را سادهتر کرده که دیگر حتی برای افتتاح حساب و دریافت وام و دیگر کارهای بانکی نیازی نیست به شعب بانک مراجعه کنید و به لطف نئوبانک میتوانید همه کارهای بانکی خود را از طریق موبایل خود انجام دهید. همه کارهای بانکی! اگر هنوز با نئوبانک و خدمات آن آشنا نشدهاید با مقاله آتیپی همراه شوید.
نئوبانک چیست؟
نئوبانک (Neo-bank) در لغت به معنای «بانک جدید» است و این اصطلاح برای نسل جدید موسسات مالی و بانکی به کاربرده میشود که سعی دارند مدل کسب و کار بانک را از پایه مورد بازنگری و خلق مجدد قراردهند.
نئوبانک یک نوع بانک دیجیتالی است که از صفرتاصد توسط استارتآپهای فعال در حوزه فینتک یا تکنولوژیهای مالی راه اندازی میشود. این نوع بانک هیچ شعبه فیزیکی ندارد، کاملا آنلاین بوده و تنها راه ارتباطی با آن، یک برنامه موبایلی است که در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
جامعه هدف این نوع بانک چه کسانی هستند؟ مشتریانی که دنیای دیجیتال، بخش جدانشدنی از زندگی آنهاست؛ افرادی که ترجیح میدهند همه چیز را غیرحضوری و آنلاین انجام دهند.
در این نوع بانکها شعبه فیزیکی، دیگر معنا و کارکرد خود را از دست میدهد و همه خدمات بانکی، از باز کردن حساب و برداشت و پرداخت پول گرفته تا گرفتن وام و اعتبارسنجی، همگی با مراجعه به اپلیکیشن نئوبانک انجام میشود.
البته با شیوع پاندمی در دنیا، بانک دیجیتال یا نئوبانک با سرعت بیشتری شروع به رشد کرد و علاوهبر انگلستان که خود پایهگذاراین فناوری بوده، مشتریان بانکی در بسیاری از کشورهای دیگر اروپایی، آمریکا و حتی هند، امکان استفاده از این ساختار مدرن بانکی را برای مراودات مالی و پولی خود دارند.
این فناوری در ایران نیز آغاز به کار کرده و بانکهای بزرگ کشور در تلاشند تا مجوز نئوبانک را اخذ کرده و در این حوزه به ارائه خدمات بپردازند.
تفاوت نئوبانک با خدمات بانکداری دیجیتال
پس از تعریف نئوبانک باید به این مسئله بپردازیم که تفاوت نئوبانک با خدمات بانکداری دیجیتال چیست؟
شعب دیجیتال مانند نئوبانکها خدمات بانکی را به شکل آنلاین ارائه میدهند. با این تفاوت که شعب دیجیتال توسط بانکهایی راهاندازی میشود که دارای شعب فیزیکی هستند. اما در فلسفه آفرینش نئوبانکها، آنها در قالب یک استارتآپ اغلب مستقل کارخود را شروع میکنند و ارتباطی با شعب فیزیکی ندارند!
تفاوت دیگراین دو، به رویکرد کلی نئوبانک برمیگردد که برروی ارائه تجربه لذتبخش به مشتریان متمرکز است. بانکهای سنتی که شعب دیجیتال را تاسیس میکنند، پس از انتقال خدمات برروی یک اپلیکیشن کار را تمام شده میدانند و خدمات دیگری غیر از آنچه میتوان به صورت حضوری هم دریافت کرد ندارند. در حالی که نئوبانکها با تحلیل کلان دادهها و استفاده از هوشمصنوعی، خدمات شخصیسازی شده به هرمشتری ارائه میدهند. مثلا مشتریانی که حجم خاصی از تراکنش ماهانه را دارند، میتوانند وامها واعتبارات ویژهای را دریافت کنند.
همچنین نئوبانکها معمولا به ساخت صفر تا صد پلتفرم دست نمیزنند و با استفاده از رابط برنامهنویسی کاربردی یا API ضمن کاهش هزینهها، میزان بهرهوری و سرعت ارائه خدمات را افزایش میدهند.
مزیتهای نئوبانکها
مهمترین مزیتهای نئوبانکها عبارتند از :
- دسترسی و پشتیبانی ۲۴ ساعته
مشتریان نئوبانکها در ۷روز هفته و ۲۴ ساعته به خدمات بانکی و مالی خود دسترسی دارند و در صورت بروز مشکل یا نیاز به کمک، از پشتیبانی ۲۴ ساعته برخوردار خواهند بود.
- کاهش هزینهها
در سیستم سنتی بانکداری حدود سه چهارم بودجه بانکها صرف هزینههای جاری شعب و کارمندان میشود. این درحالی است که نئوبانکها با حذف شعب فیزیکی، هزینههای جاری و نیروی انسانی را به معنای قابل توجهی کاهش میدهند. همچنین دوری از مسئله فرمها و اسکناس، بازهم تاثیر خوبی در بهبود نظام هزینه دارد.
- افزایش دقت و چابکی خدمات بانکی
با دیجیتالی کردن خدمات بانکی میتوان جلوی بسیاری از خطاهایی که به دست نیروی انسانی اتفاق میافتد را گرفت و عملیات بانکی را با ضریب دقت بسیار بالایی پردازش کرد.
- افزایش امنیت حسابها و حریم مشتریان
امنیت و حفظ حریم خصوصی مشتریان مهمترین اصل در هر نوع بانکداری است که نئوبانکها به دلیل انعطافپذیری بالایی که درمقابل فناوریهای جدید دارند، به بهترین و بهروزترین شکل ممکن میتوانند راهکارهای امنیتی را در پلتفرمهای خود به کار گیرند. این امنیت ارتباط دوسویه امنی را برای مشتریان و بانک ایجاد میکند.
نئوبانکها در ایران
برای بررسی وضعیت نئوبانک در ایران باید ابتدا به یک سوال مهم پاسخ دهیم که آیا زیرساختهای کشور برای راهاندازی یک نئوبانک واقعا آمادهاند؟
با نگاهی دقیقتر میبینیم که بانکها با نهادهای مختلف مانند قوه قضاییه، ثبت احوال و … در ارتباط هستند اما آیا این نهادها آمادگی پذیرش نئوبانک را دارند؟ پاسخ سوال این است که اگر امضای دیجیتال در قانون تجارت الکترونیکی آماده سرویسدهی شود، مشکلات حقوقی ارتباط نئوبانکها با نهادها همانند قوه قضاییه، ثبت اسناد و… نیز حل خواهد شد.
البته هماکنون بلوبانک، بانکینو و نشان بانک، آغازگران راه نئوبانک ایران هستند و برخی از خدمات بانکی را در اپلیکیشن خود ارائه میدهند.
با راهاندازی سرویس امضای دیجیتال، شاید بتوان امید داشت که نئوبانکها در ایران هم رسماً راهاندازی شوند و کلیه خدمات بانکی از طریق آنها انجام شود.