اگر نیاز به پرداخت یا دریافت مبالع بالا پیدا کرده باشید حتما ساتنا و پایا به گوشتان رسیده است. ساتنا و پایا دو سامانه خدمات بانکداری الکترونیک است که امکان واریز و انتقال مبالغ کلان از طریق اینترنت و بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانک را برای مشتریان فراهم میکنند. در این مطلب با آتیپی همراه باشید تا با این دو اصطلاح کارآمد بیشتر آشنا شوید.
ساتنا چیست؟
ساتنا مخفف «سامانه تسویه ناخالص آتی» میباشد و جایگزین مناسبی برای چکهای رمزدار بین بانکی است. این سامانه به مشتریان بانک امکان میدهد تا اقدام به انتقال مبالغ در همان روز به حساب دیگران کنند.
چند نکته مهم درباره ساتنا
- در صورتی که حساب موجودی داشته باشد، انتقال در همان روز حتما انجام میشود. ولی اگر حساب موجودی نداشته باشد درخواست تا شب در صف انتظار میماند و درصورتی که موجودی حساب کافی نباشد، درخواست ساتنا باطل میشود.
- ساعت کاری ساتنا در دستور پرداخت بین مشتری ۱۴ و در دستور پرداخت بین بانکی ۱۴:۳۰ میباشد و در صورت ثبت درخواست پس از این ساعات تسویه در روز کاری بعد انجام میشود.
- برای درخواست انتقال ساتنا، دو راه پیش رو دارید:
- مراجعه به اینترنت بانک مبدا یا اپلیکیشن بانکی برای ثبت درخواست ساتنا
- مراجعه حضوری به شعبه بانک مبدا و تکمیل فرم انتقال ساتنا
- اگر در یک روز چندین ساتنا داشته باشید، هر کدام از انتقالها به صورت تک تک به حساب شما واریز خواهد شد.
- درصورتی که به هر دلیل تاریخ مؤثر انتقال با یکی از ایام تعطیل رسمی مصادف باشد، بانک انتقال را در اولین روز کاری بعد از ایام تعطیل انجام خواهد داد.
- مدت زمان این عملیات بین ۲ ثانیه تا ۲۰ دقیقه متغیر میباشد.
- کارمزد انتقال وجه ساتنا ۰.۰۲ درصد مبلغ تراکنش تا سقف ۲۵۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.
محدودیت و سقف تراکنشهای بانکی با استفاده از حواله ساتنا
- در حال حاضر از طریق این سامانه می توان مبالغ بالای ۱۵ میلیون تومان را به هر حسابی در هر بانک دیگری به صورت الکترونیکی منتقل نمود.
- با مراجعه حضوری به شعب بانک محدودیت و سقف انتقال وجود ندارد و مبلغ دلخواه قابل انتقال است.
- با توجه به قوانین بانک مرکزی برای مبارزه با پولشویی، باید علت جابهجایی با مبالغ بالا، را مشخص نمود.
- برای انجام ساتنا با استفاده از اینترنت بانک، هر حساب حداکثر ۵۰ میلیون تومان و هر فرد با هر تعداد حساب بانکی حداکثر ۱۰۰ میلیون تومان در هر شبانه روز میتواند انتقال دهد.
پایا چیست؟
پایا مخفف «سامانه اتاق پایاپای الکترونیک» است که به اختصار به آن ACH(Automated Clearing House) گفته میشود و همانند ساتنا، یک سیستم کاملا الکترونیک انتقال مبالغ بین بانکی میباشد. رسالت این سامانه، پردازش انبوهی از تراکنشهای خرد بین بانکی برای انبوهی از مشتریان است.
چند نکته مهم درباره پایا
- اگر حوالهای از طریق پایا انجام شود، امکان ابطال آن وجود ندارد. بنابراین حتما قبل از فرمان انتقال، مشخصات شخص را به صورت کامل و با دقت مشاهده کنید.
- انتقال وجه در سیستم پایا با کمک شماره شبا انجام میگیرد. شناسه حساب بانکی ایران که به اختصار «شبا» نامیده میشود.
- در حال حاضر تسویههای پایا در سه سیکل زمانی انجام میگیرد؛ این سیکلها عبارتند از:
- حوالی ساعت ۳:۴۵ بامداد
- حوالی ساعت ۱۰:۴۵ صبح
- حوالی ساعت ۱۳:۴۵ بعدظهر
- کارمزد انتقال وجه پایا ۰.۰۱ درصد مبلغ تراکنش از ۲۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان برای پرداخت های انفرادی و ۱۰۰ تومان برای پرداخت های گروهی در نظر گرفته شده است.
محدودیت انتقال پایا
- انتقال از شعبه حداکثر ۵۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال
- انتقال از اینترنت بانک حداکثر ۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال (طی چهار تراکنش ۱۵۰ میلیون ریالی)
- انتقال از موبایل بانک حداکثر ۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال